DJI je konačno objavio novi Firmware Update v01.00.0500 za svoj MAVIC MINI dron

Dugo očekivani update za njihovog, sada već čuvenog „mališu“ od 249g, je stigao.

Naravno i sa njim novine koje ovaj DJI mali dron podižu na veći nivo i polako ga približavaju ostalim modelima iz serije MAVIC.

Poznato je da je DJI MAVIC „flota“ polu-profesionalnih sklopivih dronova, prije nešto više od 5 mjeseci, dobila novog člana. DJI MAVIC MINI, od samo 249g, koji je trebao da naslijedi starijeg „rođaka“  DJI SPARK-a i ako je vjerovati nekim izvorima, ugasi SPARK seriju (mada postoje i oni koji tvrde da treba očekivati SPARK 2).

I ako je u monogim aspektima, počev od veličine, težine, cijene, i stabilizacije kamere, oduševio mnoge, tu su nedostajale neke funkcije koje je SPARK imao a koje se nijesu našle u MINI-jevoj specifikaciji.

Danas je glavnina tih nedostataka ovim novim update-om otklonjena.

Počnimo od najbitnije stvari. Ono što je svakome ko se bavi profesionalno ili polu-profesionalno snimanjem videa falilo, je bila manuelna ekspozicija.

42620 1225Sada je taj režim tu i taj nedostatak otklonjen. Nije nam jasno, zašto je u početku, DJI izostavio ovo moćno podešavanje i ostavio samo auto mode. Sada su to ispravili. Jednostavnim klikom na ikonicu kamere u donjem desnom uglu DJI Fly aplikacije, birate između auto i manual moda. Kada ste u manual modu, pojaviće se opcije za podešavanje SHUTTER SPEED-a i ISO. Ovo je po mnogima najbitnija promjena do sada odrađena na ovom dron-u, koja će sigurno povećati potražnju za MINI-jem.

Još jedna, ne manje važna stvar je dopunjena. Sada u 2.7K i 1080p rezoluciji snimanja imate mogućnost da odaberete 24fps, odnosno 48fps. Ovo je korisno onima koji vole da snimaju video u „Filmskih“ 24fps, i sigurno će ih dodati u potencijalne kupce DJI MAVIC MINI-ja.

Treća bitna novina je mogućnost podešavanja WHITE BALANCE-a. Ovo je, možemo slobodno reći, veoma bitno olakšanje pri montaži videa, mada ima i onih kojima nije smetalo ni dosadašnji automatski režim.

Ovo podešavanje je malo skriveno u meniju aplikacije i ostalo je pitanje, zašto nijesu dodali prečicu ili nešto slično na glavnom ekranu DJI Fly aplikacije, ali zato uvijek postoji sledeći update. White balance možete podešavati klikom na tri tačkice, u gornjem desnom dijelu ekrana, zatim odaberite Camera meni, pa nakon toga idite u Advance Shooting Settings i u dijelu White balance kliknite na Manual. Možete odabrati između hladnih 2000 K, pa sve do toplih 10000 K.

Pored ovih bitnih novina tu su još poboljšanja na daljinskom upravljaču, brzini prijenosa videa i slike, poboljšanju stabilnosti letenja u nekim okolnostima i nama najmanje bitna podrška za frekvencije rada za teritoriju Ukrajne.

Važno je naglasiti da morate imati instaliranu DJI Fly aplikaciju verzije V1.0.8 da bi mogli da odradite ovaj update dron-a.

Sa ove tri bitne novine, DJI MAVIC MINI je veoma povećao spektar svojih mogućnosti i  definitivno proširio svoje tržište. Ako ste dosada zaobilazili  „mališu“ zbog ovih nedostataka, to Vam sada ne može biti izgovor i sigurno će se oni, koji su se dvoumili da li da ovih 249g opreme dodaju u svoj arsenal, sada odlučiti za kupovinu.

Izvor: ICTnews.me

© 2020 ICTnews.me. Sva prava zadržana. By hard mont