Nvidia i Mercedes kreiraju računar nove generacije za vozila

Tokom zajedničke press konferencije, Nvidia i Mercedes Benz najavili su da udružuju snage u razvoju revolucionarnog računarskog sistema za vozila, koji će se u luksuznim automobilima naći 2024. godine. Prema njihovim tvrdnjama, to će biti najsofisticiraniji i najnapredniji računarski sistem za podršku u vožnji.

Obezbeđivaće Level 2 (parcijalnu autonomiju) i 3 (detekciju okruženja) autonomnu vožnju, kao i  Level 4 (visoka autonomija). To, na primjer,  znači da će vozila moći sama da se parkiraju, bez pomoći vozača, ali će on i dalje morati da bude prisutan kako bi mogao da reaguje u slučaju neke potencijalne opasne situacije.

Računarski sistem će biti baziran na Nvidia DRIVE platformi, a obezbjeđivaće i automatizovanu vožnju poznatim i uobičajenim rutama – recimo od kuće do posla i nazad. Softver će moći da se nadograđuje „u letu“, što znači da će kupci u bilo kom trenutku moći da dokupljuju i instaliraju dodatne funkcionalnosti, bezbednosne protokole, aplikacije, kao i da produžavaju pretplate na određene servise, dok god su vlasnici vozila. To je sličan način funkcionisanja kao što Tesla prodaje svoja Enhanced Autopilot unaprjeđenja.

Predstavnici Nvidia-e i Mercedes-Benz-a vjeruju da će svojom zajedničkom platformom promjeniti iskustvo vožnje automobilom, čineći softver potpuno programabilnim. Svaki budući Mercedes-Benz koji bude opremljen Nvidia DRIVE računarom, biće podržan timom AI eksperata koji će kontinualno razvijati i prilagođavati vozila tokom čitavog njihovog životnog vijeka.

izvor: pcpress.rs

© 2020 ICTnews.me. Sva prava zadržana. By hard mont