7 stvari koje vaš Android telefon može, a iPhone ne može da uradi

Od podrazumijevanih aplikacija do dubokog prilagođavanja, Android telefoni mogu učiniti puno toga što iPhone jednostavno ne mogu.

Vječita rasprava između vlasnika Androida i iOS-a o tome koja je platforma bolja, vjerovatno nikada neće biti stvarno riješena. Obije strane imaju svoje argumente, od bezbjednosti i enkripcije za iPhone korisnike do prilagođavanja i Google Assistant-a na Android strani.

Upravo sada želimo da istaknemo neke Androidove prednosti koje iOS još uvijek ne može da učini, od mogućnosti postavljanja podrazumijevanih aplikacija i korišćenja više od jedne aplikacije do potpunog prilagođavanja izgleda ekrana vašeg telefona.

Evo nekih stvari koje Android korisnici mogu učiniti dok ljudi sa iPhone uređajima mogu samo da sanjaju.

 

Koristite aplikacije koje vi želite, a ne koje Google želi

Opcija za podešavanje G-mail-a kao podrazumijevane aplikacije za e-poštu na iPhone-u je nešto što iOS korisnici već godinama traže od kompanije Apple da dodaju. Iako je Apple dodao mogućnost brisanja sopstvenih aplikacija sa iOS-a, još uvijek ne možete da postavite podrazumijevanu aplikaciju.

Sa druge strane Android, vam omogućava  da postavite Firefox ili Operu kao svoj podrazumijevani pretraživač umjesto Google Chrome-a ili da Google-ovu aplikaciju Messages (nedavno objavljene Google-ove funkcije za ćaskanje koja je slična Apple-ovoj iMessage aplikaciji)  postavite kao svoju aplikaciju za razmjenu tekstualnih poruka da biste iskoristili prednost RCS-a,.

 

Google Assistant za pobjedu!

Korisnici iPhone-a imaju Siri, ali Android vam pruža Google Assistant. Google Assistant je mnogo sofisticiraniji alat od Apple-ove Siri iz niza razloga, ali najvažniji je to što koristi Google impresivnu bazu podataka.

Google Assistant može razumjeti i uobičajene i poslovne zahtjeve. Takođe daje kvalitetne odgovore, iz Google baze pretrage, alata kojem Siri nema pristup.

Google Assistant se takođe čvrsto integriše sa ostalim funkcijama telefona kako bi vam rekao kada je vrijeme da odete na sledeći sastanak i upozori vas da će saobraćaj biti gust na putu ka kući. Ako imate bilo koji pametni zvučnik Google Home ili Nest Home ili druge kompatibilne uređaje, takođe možete da koristite Assistant na svom telefonu za kontrolu pametnih uređaja kod kuće, poput svijetla, utičnica ili termostata - čak i izdaleka.

Ugrađen je u vaš Android uređaj. "OK, Google" i "Hei, Google" su dvije fraze za buđenje. Ako vam treba pomoć da znate šta da tražite, možete da zatražite od Google Assistant-a spisak komandi: "OK, Google, What can you do?"  Vlasnici iPhone-a takođe mogu instalirati Google Assistant-a, ali nije ugrađen i nije podrazumijevani lični asistent.

 

Koristite dvije aplikacije odjednom kroz režim dijeljenog ekrana

Iako iPad OS 13 podržava korišćenje više aplikacija istovremeno, iOS 13 i iPhone to ne mogu. Korisnici Androida, međutim, od 2016. i Android-a 7.0 Nougat, imaju tu mogućnost.

Upotreba dvije aplikacije korisna je ako pokušavate potražiti telefonski broj kontakta koji želite da pošaljete nekome na Facebook Messenger-u ili ako trebate da navedete informacije u dokumentu prilikom sastavljanja e-pošte. Nije jasno zašto Apple još uvijek nije dodao ovu funkciju iPhone-u, ali možda to ima neke veze sa veličinom prozora na iPhone-ovom ekranu u poređenju sa većim iPad-om.

 

Prilagodite početni ekran, baš onako kako vam se sviđa

Apple-ov pristup početnom ekranu je da sve instalirane aplikacije postavi u krutu mrežu na više stranica. Većina Android uređaja koristi dvosmjerni pristup dajući vam početni ekran i folder aplikacije. Početni ekran ne slijedi izgled rešetke i omogućava vam da postavljate aplikacije na bilo koje mjesto. Obije platforme vam omogućavaju da napravite fascikle koje sadrže grupe aplikacija.

Prednost Android pristupa je u tome što možete prilagoditi početni ekran tako što ćete organizovati ikone aplikacija po vašem izboru, i Android podržava vidgete i to različitih veličina. Trenutno je Apple's Today jedino mjesto na kojem ćete ih naći kod iOS-a.

 

Da biste potpuno prilagodili telefon, možete da koristite pokretače

Pokretači ili lanseri (launcher) su oličenje prilagodljivosti Androida. Ove aplikacije vam omogućavaju da u potpunosti promijenite način na koji komunicirate sa početnim ekranom, folderima, čak i ikonama aplikacija na vašem telefonu. Upotreba lansera na Android telefonu omogućava vam da prilagodite skoro svaki aspekt izgleda i ponašanja telefona, čineći vaš telefon još ličnijim nego što to već jeste.

Pokretači poput Nova Launcher, Microsoft-ovog Launcher, Apek Launcher i Action Launcher dodaju sopstvene funkcije na vaš Android telefon. Na primjer, popularni pokretač Android-a, Evie, naglašava korišćenje trake za pretragu za brzo pronalaženje i otvaranje aplikacija ili bilo čega drugog na vašem telefonu. To je minimalizam u svom najboljem redu.

Teško je zamisliti svijet u kojem Apple ikad dozvoli da se ovako nešto dogodi za iPhone.

 

Android nikada ne dosadi zahvaljujući automatskoj promjeni pozadina

Ako na volite lansere i druge pokretačke aplikacije, postoji još jedan način da  vaš Android telefon stalno ostane „svjež“, a to je još jedna stvar koju vaši iPhone prijatelji ne mogu - pomoću Google-ove aplikacije Wallpapers.

Aplikacija Wallpapers svakodnevno osvježava pozadinu na vašem početnom ekranu i zaključanom ekranu, a da ne morate ništa da preduzmete.

Postoji nekoliko različitih kategorija stilova pozadina za izbor. Odaberite svoje omiljene i neka aplikacija vodi računa o ostalom.

 

Istovremeno se dopisuj i gledaj video

Ako ste u poslednje vrijeme koristili  Google Maps za navigaciju, i morali da izađete iz aplikacije da bi odgovorili na tekstualnu poruku, vjerovatno ste vidjeli da Google Maps ostaje vidljiv u uglu ekrana, u manjem prozoru.  Android je sa izlaskom Android Oreo-a 2017. godine osmislio prikaz slike u slici za više aplikacija.

iPhone uređaji nemaju bilo kakav način za prikaz slike u slici.

Izvor. Cnet

© 2020 ICTnews.me. Sva prava zadržana. By hard mont